Wyprawy 4×4 – KTM Bezdroża PTTK
Weki. Konserwy wyprawowe

Weki. Konserwy wyprawowe

Weki, czyli konserwy mięsne Ludwik Pasteur zapoczątkował pasteryzację, my staramy się ją wykorzystywać dzisiaj. Już od pierwszej wyprawy postanowiliśmy za radą mojej Teściowej zrobić tzw. WEKI, czyli konserwy mięsne. Jak zwykle na pomysły mamusi nie byłem nastawiony zbyt entuzjastycznie, ale……

Zabudowa szufladowa

Zabudowa szufladowa

Pomysł ze skrzynią i szufladami wpadł bo szykowała się wyprawa. Zaplanowaliśmy wyprawę Ukraina – Rumunia – Węgry – Słowacja na ponad 2000 tyś km oczywiście pod namiotami z całą rodziną (2 dorosłe + 2 dzieci). Niestety nie stać mnie było…

Kuchenka gazowa w Dyskotece

Kuchenka gazowa w Dyskotece

Kuchenka wyprawowa. W zeszłym roku, kiedy planowaliśmy wypad na Ukrainę zaczynała się zima. Oczekiwanie na wyjazd postanowiłem wypełnić usprawnianiem swojego kiosku. Postanowiłem mieć zabudowaną na aucie kuchenkę gazową z prawdziwego zdarzenia. Były momenty kiedy już miałem odpuścić bo po wizycie…

Chinkali – pierogi gruzińskie

Chinkali – pierogi gruzińskie

Chinkali pierwszy raz zobaczyłem w książce Ani Dziewit i Marcina Mellera „GUAMARDŻOS” zaintrygował mnie opis jedzenia. Najpierw przegryzamy sakiewkę i wysysamy rosół dopiero potem resztę możemy skonsumować. To dopiero uczta, 2 w jednym zupa i drugie danie. Jak tylko zdobyłem przepis…

Musaka – Lasagne Bałkanów

Musaka – Lasagne Bałkanów

Musaka. Przepisów na musakę jest tyle, ile domów w których się ją przyrządza. Niezależnie od tego czy znajdziemy się w Grecji, Bułgarii czy w Chorwacji musakę zjemy na bank, choć nie zawsze będzie wyglądać podobnie a składniki mogą się znacznie od…

Zupa monasterska

Zupa monasterska

Zupa monasterska. Pomysłem na ta zupkę zaraził mnie Makłowicz w jednym ze swoich programów o Macedonii. Banalnie proste przygotowanie sprawia, że nawet początkujący adepci kulinarni moga ją ugotować. I co najważniejsze przygotowuje sie ja w jednym garnku bez kombinowania. Składniki: fasola…

Burek (byrek, börek)

Burek (byrek, börek)

Burek (byrek, börek), to niezwykłe danie pierwszy raz kosztowałem w Czarnogórze. Po kilkunastu godzinach prowadzenia samochodu kiedy już mnie zmieniono zdrzemnąłem się aby otworzyć oko w małej wiosce. Panti za szybą trzymał w ręce coś co pałaszował zawzięcie, miał dla…

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Sałatka szopska. Na pierwszy ogień idzie sałatka szopska, w której zakochałem sie od pierwszego wejrzenia. Jest prześliczna, kilka kolorów zwieńczonych śnieżnobiałą pokrywą startego sera i papryczka na szczycie. Od razu wiadomo od czego zacząć! Składniki: pomidory ogórki papryka słodka, najlepiej różne…

Chaczapuri

Chaczapuri

Chaczapuri. Okolice Kaukazu od zawsze absorbowały moją głowę. Wojownicze narody mieszkające na zboczach niedostępnych gór opierały się wpływom najeźdźców i agresorów zachowując swoją tradycje. W takich warunkach kuchnia stanowiąca istotny element kultury musiała przetrwać w najczystszej formie. Poniżej przepis na Chaczapuri,…