Wyprawy 4×4 – KTM Bezdroża PTTK

Kuchnia

Zawsze kiedy już wsiadaliśmy spakowani do samochodów czekałem na pierwszy posiłek w innym kraju. Nie ważne w jakim kierunku ruszaliśmy, zaraz za naszą granicą moja uwaga skupiała się na wychwyceniu lokalnej knajpki, która swym wyglądem zapraszała do konsumpcji. Kraje tranzytowe były i będą kolejnymi etapami kulinarnej podróży. Łatwiej mi tak znosić trudy dojazdówek po asfalcie. Kuchnia zawsze była jedną z moich głównych motywacji do podróżowania.

W tym miejscu na stronie chciałbym przedstawić kilka pozycji, które albo na trwałe wpisały się do mojej pamięci albo goszczą na stole i wkomponowały się w domowe menu. Jest to mój subiektywny wybór, moje osobiste menu powyprawowe. Późną jesienią kiedy rozpoczyna się czas planowania, długich wieczorów chętnie sięgam po przepisy, które pozwalają choć na chwile poczuć odrobinę letniego słońca. Zakładam, że menu na tej stronie będzie się rozrastać wraz z kolejnymi krajami, które odwiedzimy. Smacznego!

Musaka – Lasagne Bałkanów
Musaka. Przepisów na musakę jest tyle, ile domów w których się ją przyrządza. Niezależnie od tego czy znajdziemy
zobacz przepis...
Sałatka szopska
Sałatka szopska. Na pierwszy ogień idzie sałatka szopska, w której zakochałem sie od pierwszego wejrzenia. Jest prześliczna, kilka
zobacz przepis...
Burek (byrek, börek)
Burek (byrek, börek), to niezwykłe danie pierwszy raz kosztowałem w Czarnogórze. Po kilkunastu godzinach prowadzenia samochodu kiedy
zobacz przepis...
Chaczapuri
Chaczapuri. Okolice Kaukazu od zawsze absorbowały moją głowę. Wojownicze narody mieszkające na zboczach niedostępnych gór opierały się wpływom
zobacz przepis...
Juszka Rybna – nie mylić z uchą (yxa)
Juszka Rybna. Jak byłem mały to sama myśl o zupie rybnej już zniechęcała mnie do jedzenia. Zeszłego roku,
zobacz przepis...
Zupa monasterska
Zupa monasterska. Pomysłem na ta zupkę zaraził mnie Makłowicz w jednym ze swoich programów o Macedonii. Banalnie proste
zobacz przepis...
Pljeskavica
Pljeskavica. Niektórym znana jako „chorwackie hamburgery” chociaż ja pierwszy raz jadłem ją w Serbii w knajpce Grza niedaleko
zobacz przepis...
Kulebiak – danie kuchni kresowej
Kulebiak. Marszałek Józef Piłsudski mawiał, że: „Polska jest jak obwarzanek – najlepsza na brzegach”. Zdanie to doskonale opisuje
zobacz przepis...
Giuwecz
Giuwecz. Kolejna z rozgrzewających wzglednie prostych w przygotowaniu potraw z wakacyjnej włoczęgi po Bulgarii. W zależności od regionu
zobacz przepis...
Solianka – Zupa na kaca
Solanka – Solianka. Pamiętam doskonale ten mglisty poranek w Rozłuczu, kiedy przyszło nam się zbierać do domu. Dzień
zobacz przepis...
Shashlik, szaszłyk
Shashlik, szaszłyk. Na Krym jechaliśmy długo, kanapki dawno się skończyły. Zakupy w przydrożnych sklepach już się nam znudziły,
zobacz przepis...
Adżika (Adżyka) pikantny sos gruziński
Adżika. Ten sos ma właściwości silnie rozgrzewające, jej ostrość zależy od papryki jakiej użyjemy i czy zmielimy ją
zobacz przepis...
Czewapcze, cziwapcziczi, kebapcze jak kto woli tak nazywa
Czewapcze, cziwapcziczi, kebapcze. W Rumuni spotkałem je pierwszy raz w supermarkecie w zestawie grillowym, w Albanii na ulicy
zobacz przepis...
Chinkali – pierogi gruzińskie
Chinkali pierwszy raz zobaczyłem w książce Ani Dziewit i Marcina Mellera „GUAMARDŻOS” zaintrygował mnie opis jedzenia. Najpierw przegryzamy
zobacz przepis...
Tutmanik – bułgarski chlebek z sirene (fetą)
Tutmanik. Bardzo ciekawy, oryginalny przepis z Bałkanów. W Bułgarii pieczony zazwyczaj przy okazji świąt. Najlepiej smakuje na
zobacz przepis...
Barszcz Ukraiński
Barszcz Ukraiński. Sztandarowa zupa ukraińska. Na naszych stołach goszcząca często pod tą samą nazwą, ale przygotowywana inaczej. Oryginalny
zobacz przepis...
Zeama Moldoveneasca – słoneczna zupa
Zeama Moldoveneasca. Specjalnie do tej zupy przygotowałem kwas otrębowy taki jaki porządne mołdawskie panie domu mają tradycyjnie w
zobacz przepis...
Zapiekanka Mołdawska
Zapiekanka Mołdawska. Chęć podróży do Mołdawii, niegdyś najbogatszej republiki ZSRR, a dziś najbiedniejszego kraju w Europie, była we
zobacz przepis...
Serbski Ćevap nadziewany serem bałkańskim
Ćevap nadziewany serem. Czewapy są obowiązkowym punktem w menu podczas bałkańskich wojaży. Tym razem prezentuję jego ekskluzywną odmianą
zobacz przepis...
Sirene po szopsku
Sirene po szopsku. Ponury dzień za oknem, jesienna aura już zagościła na dobre. Świetnym rozgrzewającym pomysłem jest
zobacz przepis...
Czanachy
Czanachy, zimowa ukraińska potrawa, podobna do zupy gulaszowej, trochę do fasolki po bretońsku. Posiada swój specyficzny smak,
zobacz przepis...
Grecka zapiekanka z bakłażanów
Grecka zapiekanka z bakłażanów. Kuchnie północnej Grecji cechuje prostota i umiejętne wykorzystanie posiadanych produktów. W każdym greckim domu
zobacz przepis...